Nordisk Dans – man vil jo gerne danse med nogen man kan spejle sig i!

Fredag d. 22. februar 2019 afholder foreningen Nordisk Dans et såkaldt ‘storbybal’ i Arbejdermuseets smukke Festsal midt i København. Foreningen har haft stor succes med at tiltrække mange ikke mindst unge til dansearrangementer i både København, Odense og Aarhus i de seneste par år. Vi har talt med formand Adam Laugesen, om ideen bag Nordisk Dans, og om hvordan det

Fredag d. 22. februar 2019 afholder foreningen Nordisk Dans et såkaldt ‘storbybal’ i Arbejdermuseets smukke Festsal midt i København. Foreningen har haft stor succes med at tiltrække mange ikke mindst unge til dansearrangementer i både København, Odense og Aarhus i de seneste par år. Vi har talt med formand Adam Laugesen, om ideen bag Nordisk Dans, og om hvordan det hele startede.
af Morten Alfred Høirup
“Vi var en flok unge danse- og spilleglade entusiaster som simpelthen manglede et sted hvor man kunne komme ud og danse folkedans, og udtrykke kulturen på den rigtigt levende måde hvor man ligesom mærker den i kroppen..’, fortæller Adam, og fortsætter: ‘Derfor startede vi foreningen ‘Nordisk Dans’ her i København”.
“Vi havde ikke de store forventninger i starten, vi tænkte at vi bare kunne få otte mennesker eller seksten mennesker, og så noget musik til at møde op, så kunne vi være to kvadriller, og så kunne det være sindssygt fedt! Men så viste det sig at blive en større succes end vi havde regnet med. Der kom over 80 mennesker til det første arrangement for to år siden, og siden har vi ligget med et fast deltagertal på de der 60 til 120 mennesker som er kommet og har danset, og bare haft det helt vildt sjovt.”
“Vi prøver at række ud og gøre folkedansen til noget der er attraktivt at komme til!”
Det er alle mulig forskellige mennesker: studerende og garvede folkemusikere – det har virkeligt været en blandet skare. Vi ved ikke helt hvem det er der er kommet, men det er bare vildt at se hvor meget det er vokset, og udover det så har det også bredt sig til Odense og Aarhus og vi har også noget på vej i Ålborg og Svendborg, og faktisk også i Helsinki, så det er virkelig et koncept som mange har taget til sig, og det er noget der er efterspurgt.
Der er jo rigtigt mange danseforeninger rundt omkring i landet, men de har jo typisk et lidt aldrende publikum, så det kan være svært at komme ind dér for unge mennesker, for man vil jo gerne danse med nogen man ligesom kan spejle sig i, og hvor der ligesom er den samme energi. Det er derfor, tror jeg, at det her har fået så meget succes.
“Folk skal bare opdage det og få øjnene op for hvor sjovt det er og hvor fedt det er!”
Vi prøver at række ud og gøre folkedansen til noget der er attraktivt at komme til. Det er også derfor at det er ret vigtigt for os at vi ikke holder de her arrangementer på folkeskoler eller i sportshaller eller i andre typiske foreningslokaler, for vi synes det er vigtigt at der er en æstetik omkring det, og vi prøver at gøre det så gennemført som muligt, så musikken skal være af høj kvalitet, det skal gerne være unge der instruerer og der skal gerne være pyntet op – vi har altid pyntet op med vimpler og lyskæder, og vi serverer billige øller og så er det også altid gratis at komme til, fordi det skal bare være så let tilgængeligt som muligt, og folk skal bare opdage det og få øjnene op for hvor sjovt det er og hvor fedt det er!
Invitation til Storbybal:
NORDISK DANS KØBENHAVN inviterer hermed til ekstraordinært STORBYBAL med Mads Hansens Kapel (Se videoen herunder)!
Kom med indenfor i Arbejdermuseets flotte festsal, hvor vi vil danse under de røde faner og vække gamle sjæle til live, når de kridtede dansesko flyver over trægulvet.
BAREN: er selvf’ØL’ig åben og klar til at skænke kaff, stjerne-øl og vand i traditionens ånd.  Vi glæder os til danse med jer og lade os beruse af Kapellets vidunderlige dansemusik!  Mads Hansens Kapel træder op på scenen kl 20:00 og lader det store bal begynde.
INDEN: Holder vi en kort workshop fra . 17:30 til 18:15 Hvor vi danser os igennem trinene i de diverse danse som vi vil møde til aftens bal.
ENTRÉ: UNG / STUDERENDE: 35,- / UNG UNDER 35: 50,- / UNG OVER 35: 100,-
// Nordisk Dans København – Nordisk Dans på Facebook
Arrangementet er støttet af Tempi og Saugmann Bjerregaards Fond
https://www.facebook.com/madshansenskapel/videos/532593480582316/UzpfSTEwMjMzODY2Mzc3NzM3NzA6MTg4ODM4MzE0NDYwNzQ0NA/?epa=SEARCH_BOX