10 danske roots- og folkemusikbegivenheder at glæde sig til i 2017!

Der sker en masse på det danske roots-, folk- og folkemusikområde i disse år, vi spiller, vi synger, vi danser, vi diskuterer, og vi oplever nye landvindinger, såvel som nye udfordringer. Entusiaster og ildsjæle holder – sammen med folkemusikkens øvrige brugere – fanen højt, og institutioner som Tønder Festival, Strib Vinterfestival, Skagen Festival, Godtfolk Festival, Himmerlands Folkemusikskole, Folkemusikuddannelsen på konservatoriet

Der sker en masse på det danske roots-, folk- og folkemusikområde i disse år, vi spiller, vi synger, vi danser, vi diskuterer, og vi oplever nye landvindinger, såvel som nye udfordringer. Entusiaster og ildsjæle holder – sammen med folkemusikkens øvrige brugere – fanen højt, og institutioner som Tønder Festival, Strib Vinterfestival, Skagen Festival, Godtfolk Festival, Himmerlands Folkemusikskole, Folkemusikuddannelsen på konservatoriet i Esbjerg, og pladeselskabet Go Danish Folk Music, lever og blomstrer, og musikken spilles over hele landet. Det forgangne år var fuld af spændende folkemusik-tiltag og begivenheder, lige fra Sønderhobal på Christiania, over Balladeseminar på Broby Skole, til den ny Aarhus Folk Festival. Her er så en liste med 10 danske roots- og folkemusikbegivenheder, som det nok kan være værd at glæde sig til i 2017!
Af Morten Alfred Høirup

 1.  Folk Spot Denmark – showcase koncerter på Tønder Festival (25. & 26. august 2017)

Fredag d. 25. og lørdag d. 26. august 2017 spiller otte danske bands på Tønder Festival, for tusinder af festivalglade folkemusikentusiaster, og internationale branchefolk, under overskriften “Folk Spot Denmark 2017”. De udenlandske gæster kommer dels for at opleve Tønder Festivals mange spændende internationale navne, men ikke mindst for at se hvad dansk folkemusik kan byde på i disse år. Folk Spot Denmark 2017 arrangeres af ROSA i samarbejde med Tønder Festival, og de deltagende bands, som alle har internationale ambitioner, udvælges omhyggeligt blandt 40-50 ansøgere. Blandt de deltagende bands har vi i årenes løb set navne som Dreamers’ Circus, Ida Wenøe & The Silver Chords, Habadekuk, Jens Lysdal, Fromseier Hockings, Jensen & Bugge, Northern Assembly, Fru Skagerrak, Trolska Polska og mange, mange flere.

https://www.youtube.com/watch?v=dThrn28QFgQ
    2.  RETHINK Folk Music Festival! (27. juni – 2. juli 2017)
RETHINK Folk Music Festival løber af stablen i dagene 27. juni til 2. juli 2017, og er kronen på værket for projektet RETHINK Folk Music, som har bygget op til det store kulturår siden 2014. Festivalen løber af stablen ved det naturskønne område ved Sletten og Himmelbjerget i Skanderborg Kommune. I en uge skal området bebos af 4-500 unge folkemusikentusiaster, der alle deltager i et omfattende workshop-program, som instrueres af de absolut bedste folkemusikanter fra top-aktuelle og prisbelønnede orkestre i Danmark. Desuden vil det gentænkende aspekt også manifestere sig i ekstra musikalske oplevelser ud over hørelsen, med fokus på refleksion og social læring. De sidste dage vil festivalen byde på en hel række gratis koncerter, hvor både etablerede folkemusikorkestre samt RETHINK Folk Music-elever vil optræde for de nysgerrige.

 • Få mere at vide om RETHINK Folk Festival på https://rethinkfolkmusic.com
 • Her kan du se en af RETHINK Folk Music’ videoer om hvordan man danser polka:
 1. Danmarks Rigsspillemænd – Festkoncert og Prisoverrækkelse! (16. maj 2017)

Tirsdag d. 16. maj 2017 kl. 17:00 – 18:15 inviterer Danmarks Rigsspillemænd til festkoncert med prisoverrækkelse på det gamle Hofteateret på Christiansborg Ridebane, og efterfølgende folkemusikfest på Vartov, nær Københavns Rådhus. Aftenens overordnede tema er “Hvad er tradition, og hvad er dansk? Hvad er vores identitet set ud fra et musikalsk standpunkt?”. Alle er selvfølgelig velkomne til koncerten og festen bagefter. Kulturminister Mette Bock (LA), har meldt sin ankomst, og har lovet at holde tale, og blandt de øvrige inviterede finder vi en række politikere og branchefolk, samt pressen. Desuden vil der blive mulighed for at hylde de nyudnævnte rigsspillemænd og prismodtagere, nemlig violinist Steen Jagd, klarinettisterne Anja præst-Mikkelsen og Al Damlund, harmonikaspiller Mette Kathrine Jensen Stærk, og ikke mindst den 82-årige dansk-amerikanske spillemand, Dwight “Red” Lamb, som kommer rejsende hele vejen fra Iowa, for at modtage Danmarks Rigsspillemænds sølvnål.

 • Du kan få mere at vide på https://www.rigsspillemand.dk
 • Her kan du se en video med den gamle dansk-amerikaner, harmonikaspiller Dwight “Red” Lamb:

4. Komos Festival – Folk & Food in the Garden! (16. & 17. juni 2017)
Det lyder jo unægteligt som en super god idé at kombinere folk-music og kvalitets øko-mad, og det er netop hvad de gør i Kongens Have i København i dagene 16. og 17. juni 2017. Maden står Kødbyens Mad og Marked for, under overskriften “Højkvalitets comfort food i græsset”, og musikken som skal ramme et bredt folk-orienteret publikum i alle aldre, spilles på 2 scener af 18 danske og udenlandske folk bands – traditionelle såvel som mere mainstream orienterede. Blandt dem ser vi Kris Kristoffersen (US), Folkeklubben (DK), Floggy Molly (US), The Steel Wheels (US), Passenger” (UK), Lisa Ehdahl (S), Jacob Dinesen (DK) og Dave Kings Band (IR). Ordet »Komos« stammer fra det gamle Grækenland og betyder gilde eller løssluppen offentligt optog, og det lyder jo lovende!

 • Få mere at vide på Komos Festival: https://www.komos.dk 
 • Her kan du se en stemningsfuld video med The Steel Wheels fra 2016:
 1. Tempi – folkemusikken og verdensmusikken går sammen i fælles genreorganisation! (1. januar 2017)

Fra 1. januar 2017 kom folkemusikken endnu engang under en ny genreorganisation. Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik besluttede i 2016 at slå World Music Denmark, og folkemusikområdet sammen i en ny genreorganisation, som har fået navnet Tempi. Den ny bestyrelse består af folk fra såvel world music-miljøet som folkemusikmiljøet, og de er i skrivende stund ved at få styr på en strategi og et budget. Når det er godkendt skal der udarbejdes og underskrives en rammeaftale. Som der står på deres hjemmeside: “Fremme af genreområdet vil ske gennem varetagelse af tre opgaver; (1) rådgivnings-, informations- og netværksvirksomhed, (2) projektvirksomhed og (3) tilskudsvirksomhed.”. De mange professionelle aktører på såvel folkemusik- som world music-området – og det gælder ikke mindst de internationalt turnerende musikere som er afhængige af en eller anden form for transportstøtte – glæder sig efter sigende meget til at den nye genreorganisation bliver i stand til at rådgive, informere og støtte, og det haster, for lige nu er området inde i et limbo, og der er mange som er i fuld gang med at planlægge for 2017, men samtidig meget lidt information at hente nogen steder!

 • Følg med på https://www.wf2017.dk
 • Her kan du se en video med Helene Blum & Harald Haugaard Band, som i lange perioder rejser intensivt med deres musik:
 1. DMA Folk – en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad! (25. november 2017)

Den 25. november 2017 løber den 15. udgave af den årlige DMA Folk prisoverrækkelsesfest så af stablen. Det bliver i Stakladen i Aarhus i forbindelse med Aarhus Europæisk Kulturby 2017, og på scenen står Carsten Knudsen, kendt fra De Nattergale, som konferencier. Den første Danish Music Award Folk koncert og prisoverrækkelsesfest afholdtes i Tønder i 2001, og i årene efter blev det nærmest en tradition at drage til Tønder for at fejre folkemusikken i dens mange afskygninger. I 2011 afholdtes prisuddelingen af forskellige årsager for første gang på Avenue-T på Frederiksberg i København, i forbindelse med den store europæiske world expo Womex. Derefter lagde Jazzhouse i flere år lokaler til festen, som så i 2015 flyttede til Folkehuset Absalon på Vesterbro i København, for endelig i 2016 at vende tilbage til Tønder, denne gang i et udsolgt Tønder Kulturhus.

 • Få mere at vide på https://www.folkdanmark.dk
 • Her kan du se en video med Mynsterland som modtog en DMA Folk statuette i kategorien “Årets Danske Folk Talent” i 2016:
 1. Musik over Præstø Fjord Festival – 9 års fødselsdag! (10. – 13. august 2017)

Danmarks måske mest progressive folkemusikfestival fylder 9 år i dagene 10. – 13. august 2017. Festivalen, som løber af stablen i arrangørerne Anne Grete kamille og Søren Korshøjs baghave, trækker hvert år omkring 1.000 spillefolk og publikummer til den lille by Nr. Smidstrup ikke langt fra Tappernøje. Her er der plads til alle, børn og unge, voksne og gamle, rigsspillemænd og begyndere, ildpustere, vikinger, spejdere, balladesangere, dansere og historiefortællere. Man camperer i telt eller medbragte campingvogne, her er madhold, og pladesalg, karten og spinderi, sandkasser, hjemmelavede klatrestativer, kyssebænke, bålpladser, skurvogne, strikkehjørne, dansetræ og meget, meget mere. Alle workshops, baller og koncerter foregår i Viseteltet, Danseladen, Børneteltet, på Åben Scene, under Dansetræet, på Café-Scenen, i Jamteltet osv. I år byder festivalen på bands som Trolska Polska (DK/S), The Floating Sofa Quartet (SF/DK/S), Benny Holst Trio (DK), Kristine Heebøll Danseprojekt (DK), Grassolin (DK), MIK-koret (DK/GL), Elof & Wamberg (DK), Keld Heldal (N), Jensen & Bugge + Høirup (DK), Leksand Spelmanslag (S), Baltic Crossing (GB/SF/DK) og mange flere.

8. SommerFolk – på Balders Plads i København! (12. & 13. juli 2017 2017)
I løbet af juli måned fylder Copenhagen Jazz Festival store dele af hovedstaden med jazz af mange forskellige typer. Det er jo bare dejligt, men hvis du nu alligevel får lyst til en lille jazz-pause under festivalen, så er det måske tid at opsøge SommerFolk på Balders Plads. Her bobler det med roots, folk og folkemusik i dagene 12. og 13. juli. På pladsen arrangerer ROSA i samarbejde med Røde Roses Kaffebar et par intensive dage med roots, folk og folkemusik. I den forbindelse kan du bl.a. opleve folktronic projektet Jullie Hjetland og Lukkif, DMA World og Folk-vinderne Afenginn, den dansk-amerikanske singer/song-writer duo Lucky Moon, og folk-pop sangerinden Julie Maria.

     9. ROD – folkemusikstævne for unge! (8.-14- april 2017)
ROD er et årligt folkemusikstævne for alle unge mellem 15 og 25 år. Næste stævne finder sted på Tønder Gymnasium i påskeferien fra den 8. til den 14. april 2017. Det koster omkring 1.200 kr. at være med. På ROD er det ikke væsentligt om du er nybegynder, eller allerede dygtig på dit instrument, det er heller ikke nødvendigt at du allerede kender til folkemusik. Det afgørende er at du gerne vil være med, og gerne vil spille og have det sjovt sammen med andre unge. Forløbet kulminerer med en stor offentlig koncert den 13. april, hvor alle optræder med noget af det de har lært i løbet af ugen. Du skal holde øje med RODs hjemmeside, for det er også her du på et tidspunkt kan tilmelde dig stævnet, og det plejer at blive udsolgt sygt hurtigt! I år bliver de 170 første billetter sat til salg den 1. februar kl. 17.00, så vi siger det lige igen: du skal holde øje med RODs hjemmeside! Instruktører i 2017 er: guitarist Ian Stephenson (UK), kendt fra bl.a. Baltic Crossing, accordion spiller Johanna Juhola (SF), kendt ikke mindst fra Johanna Juhola Trio, Daniel Reid (S), kendt fra Folk All-in Band, og endelig Hal Parfit-Murray (DK/SCO/AUS), også kendt fra vores alle sammens Old Man Basco.

 1. folkBALTICA – den store rejse! (13. – 21- maj 2017)

folkBALTICA foregår på negge sider af den dansk-tyske grænse, og ja det er jo en tysk festival med hovedsæde i Flensburg, men programmet lægges af den danske violinist Harald Huagaard, og der er masser af dansk musik på programmet, sammen med alt det andet spændende de byder på. folkBALTICA præsenterer i år en lang række koncerter med temaet “Den store rejse”. Det drejer sig bl.a. om festivalens stolthed, folkBALTICA Ensemblet, med unge fra begge sider af grænsen. Desuden kan man opleve mere etablerede navne som Jansberg & Terra Nova (DK), Fru Skagerrak (S/N/DK), Martin Simpson (UK), Dwight Lamb m. Jensen & Bugge + Høirup (USA/DK), Kimberley Fraser & Aaron Lewis (CAN), Timo Alakotila (SF), Basco m. Jullie Hjetland (DK/N/S), Rasmus Lyberth (GRL/DK/GHA), The Original Danish Polcalypso Orchestra (DK), og mange, mange flere. folkBALTICA løber i perioden 13. – 21. maj 2017. Der er masser af billige hoteller og bed & breakfast i Flensborg og omegn, og området byder udover musikken, på masser af natur, kultur og historie.